Makový koláč
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
- 2 hrnčeky plnotučného mlieka
- 1 a ½ hrnčeka celého maku
- 1 balenie prášku do pečiva
- ½ hrnčeka oleja, alebo roztopeného masla
- 2 hrnčeky hladkej múky
- Citrónová šťava
Postup:
-
Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka.
-
K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny.
-
K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.
-
Po kúskoch pridávame múku a šľaháme, aby nám nevznikali hrudky.
-
Nakoniec pridáme olej, alebo maslo, prášok do pečiva a zašľaháme.
-
Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho po častiach zapracujeme do cesta.
-
Rúru predhrejeme na 180°C a cesto rovnomerne rozlejeme na vymastený a vysypaný plech.
-
Pečieme asi 35 minút. Cesto je upečené, keď do neho pichneme špáradlom a neostane na ňom žiadne cesto.
-
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
-
Medzitým si pripravíme polevu. Ja mám najradšej citrónovo-cukrovú polevu, podobnú ako na medovníky, pretože koláču príjemne dodá kyslosť. Môžete však použiť aj roztopenú čokoládu, alebo inú polevu podľa Vašej chuti.
-
Asi pol hrnčeka cukru zmiešame s citrónovou šťavou. Čím viac citrónovej šťavy pridáme, tým bude poleva kyslejšia, ale aj tekutejšia. Citrónová poleva by mala byť pomerne tekutá.
-
Keď je koláč vychladnutý, nalejeme naň polevu a necháme ju stuhnúť.
-
Dobrú chuť.