Choď na obsah Choď na menu

Makový koláč

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 1 a ½ hrnčeka celého maku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka oleja, alebo roztopeného masla
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • Citrónová šťava

Postup:

  1. Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka.

  2. K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny.

  3. K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.

  4. Po kúskoch pridávame múku a šľaháme, aby nám nevznikali hrudky.

  5. Nakoniec pridáme olej, alebo maslo, prášok do pečiva a zašľaháme.

  6. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho po častiach zapracujeme do cesta.

  7. Rúru predhrejeme na 180°C a cesto rovnomerne rozlejeme na vymastený a vysypaný plech.

  8. Pečieme asi 35 minút. Cesto je upečené, keď do neho pichneme špáradlom a neostane na ňom žiadne cesto.

  9. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

  10. Medzitým si pripravíme polevu. Ja mám najradšej citrónovo-cukrovú polevu, podobnú ako na medovníky, pretože koláču príjemne dodá kyslosť. Môžete však použiť aj roztopenú čokoládu, alebo inú polevu podľa Vašej chuti.

  11. Asi pol hrnčeka cukru zmiešame s citrónovou šťavou. Čím viac citrónovej šťavy pridáme, tým bude poleva kyslejšia, ale aj tekutejšia. Citrónová poleva by mala byť pomerne tekutá.

  12. Keď je koláč vychladnutý, nalejeme naň polevu a necháme ju stuhnúť.

  13. Dobrú chuť.