Choď na obsah
Choď na menu
Tradičné mäkké medovníky
- Ingrediencie:
- Na medovníkové cesto:
- 500 g hladká špaldová múka (hladká múka)
- 150 g pomletý trstinový cukor (práškový cukor)
- 3 polievkové lyžice medu
- 100 g maslo
- 2 ks väčšie vajce (3 ks menšie)
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička kakaa
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- na ozdobu medovníkov:
- oriešky, polené lúpané mandle
- na potretie medovníkov, aby boli lesklé:
- 1 ks rozšľahané vajce
-
- Postup:
- Najprv si rozpustíme maslo a med. Necháme trochu vychladnúť. Do väčšej misky pridáme múku, cukor, vajcia, sódu bikarbónu, perníkové korenie, škoricu, kakao a med s maslom.
- Zo všetkých surovín si vypracujeme medovníkové cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť na pár hodín. Najlepšie do druhého dňa, aby vyzrelo a prešli chute.
- Keď cesto vyberieme z chladu, necháme ho postáť, aby zmäklo. Bude sa s ním lepšie pracovať. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm (dosku posypeme múkou) a vykrajujeme rôzne tvary.
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Na neho ukladáme obľúbené tvary, nie však veľmi blízko, pretože medovníky pri pečení narastú. Môžeme do nich zatlačiť oriešok alebo mandľu.
- Medovníky pečieme pri teplote 170 oC 7-10 minút, končeky budú zlatisté. Nepečieme dlho, aby neboli tvrdé. Hneď po upečení ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú sa krásne lesknúť.
- Prečo nepotierame medovníky pred pečením? Nebudú sa tak nádherne lesknúť, ako keď to urobíme po upečení. Naše medovníky sú veľmi chutné. Upečte si ich radšej z dvojitej dávky.
-
Archív
Kalendár
<< |
máj / 2025 |
>> |
Štatistiky
Online: |
3 |
Celkom: |
17676 |
Mesiac: |
328 |
Deň: |
24 |