Choď na obsah Choď na menu

Torta tvaroh-mascarpone s ovocím

16. 12. 2019

Ingrediencie

Korpus
4 kusy vajicka
4 polievkové lyžice trstinový (klasický) cukor
4 polievkové lyžice kakao (alebo 2PL kakao a 2PL múka)
1⁄2 balík prášku do pečiva
Čokoládový krém
200 millilitrov šľahačkovej smotany
200 gramov horkej čokolády
125 gramov mascarpone
smotanový krém
250 millilitrov šľahačkovej smotany
125 gramov mascarpone
1 kus vanilkový cukor
ganache
60 gramov čokolády
50 millilitrov šľahačkovej smotany
Dokončenie
1 kus malinový alebo iný džem
125 gramov maliny
125 gramov CUCORIEDKY

Inštrukcie

Korpus:

Bielka s polovicou cukru a žltka s druhou polovicou cukru vyšľaháme samostatne, zľahka spojíme aj s preosiatym kakaom (s múkou) zmiešaným s práškom do pečiva. Môj korpus bol len s kakaom, bol dobrodružnejší, pri pečení viac vyrastie, potom klesne ..., kraje som orezala. Ak neradi experimentujete pridajte radšej aj múku. Hmotu na korpus rozotrieme do okrúhlej formy o priemere cca 24cm, vystlanej papierom na pečenie a boky vymastené maslom a vysypané múkou, alebo kakaom. Pečieme pri teplote cca 180°C, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou cca 40 minút.

Čokoládový krém:

Smotanu zohrejeme a horúcou  zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť a potom dôkladne premiešame. Dáme na pár hodín schladiť do chladničky. Pred plnením torty čokoládovú hmotu krátko prešľaháme spolu s polovicou mascarpone. Ozaj len krátko, aby sa krém nezrazil, stačí mu málo.

Smotanový krém:

Šľahačkovú smotanu spolu s druhou polovicou mascarpone a vanilkovým cukrom vyšľaháme, tiež pozor na prešľahanie.

Ganache:

V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Ja som sa pre čokoládovú polevu rozhodla v poslednej chvíli, takže teoreticky, môžete v úvode pri čokoládovom kréme použiť viac smotany a čokolády a časť hmoty si odložiť na polevu, v prípade potreby treba krátko zohriať nad parou.

Plnenie:

Vychladený korpus zarovnáme, potrieme džemom, na to rozotrieme čokoládový krém, rozložíme maliny, nanesieme smotanový krém, najlepšie so zdobiacim vreckom. Dáme chvíľu schladiť. Na vrch ležérne rozotrieme ganache a ozdobíme ovocím, mätou. A dáme na pár hodím schladiť do chladničky.