Torta tvaroh-mascarpone s ovocím
Ingrediencie
Korpus | ||
4 | kusy | vajicka |
4 | polievkové lyžice | trstinový (klasický) cukor |
4 | polievkové lyžice | kakao (alebo 2PL kakao a 2PL múka) |
1⁄2 | balík | prášku do pečiva |
Čokoládový krém | ||
200 | millilitrov | šľahačkovej smotany |
200 | gramov | horkej čokolády |
125 | gramov | mascarpone |
smotanový krém | ||
250 | millilitrov | šľahačkovej smotany |
125 | gramov | mascarpone |
1 | kus | vanilkový cukor |
ganache | ||
60 | gramov | čokolády |
50 | millilitrov | šľahačkovej smotany |
Dokončenie | ||
1 | kus | malinový alebo iný džem |
125 | gramov | maliny |
125 | gramov | CUCORIEDKY |
Inštrukcie
Korpus:
Bielka s polovicou cukru a žltka s druhou polovicou cukru vyšľaháme samostatne, zľahka spojíme aj s preosiatym kakaom (s múkou) zmiešaným s práškom do pečiva. Môj korpus bol len s kakaom, bol dobrodružnejší, pri pečení viac vyrastie, potom klesne ..., kraje som orezala. Ak neradi experimentujete pridajte radšej aj múku. Hmotu na korpus rozotrieme do okrúhlej formy o priemere cca 24cm, vystlanej papierom na pečenie a boky vymastené maslom a vysypané múkou, alebo kakaom. Pečieme pri teplote cca 180°C, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou cca 40 minút.
Čokoládový krém:
Smotanu zohrejeme a horúcou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť a potom dôkladne premiešame. Dáme na pár hodín schladiť do chladničky. Pred plnením torty čokoládovú hmotu krátko prešľaháme spolu s polovicou mascarpone. Ozaj len krátko, aby sa krém nezrazil, stačí mu málo.
Smotanový krém:
Šľahačkovú smotanu spolu s druhou polovicou mascarpone a vanilkovým cukrom vyšľaháme, tiež pozor na prešľahanie.
Ganache:
V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Ja som sa pre čokoládovú polevu rozhodla v poslednej chvíli, takže teoreticky, môžete v úvode pri čokoládovom kréme použiť viac smotany a čokolády a časť hmoty si odložiť na polevu, v prípade potreby treba krátko zohriať nad parou.
Plnenie:
Vychladený korpus zarovnáme, potrieme džemom, na to rozotrieme čokoládový krém, rozložíme maliny, nanesieme smotanový krém, najlepšie so zdobiacim vreckom. Dáme chvíľu schladiť. Na vrch ležérne rozotrieme ganache a ozdobíme ovocím, mätou. A dáme na pár hodím schladiť do chladničky.