Choď na obsah Choď na menu

Schwarzwaldská višňová torta

16. 12. 2019

Ingrediencie

Korpus
150 gramov praskový cukor
8 kusy vajec
125 gramov maslo
4 polievkové lyžice kakao
1 čajová lyžička prášok do pečiva
3 polievkové lyžice solamyl
150 gramov poloh. múky (moj abola špaldová celorzná)
Ovocná náplň
1 kus višňový kompót
1 kus zlatý klas
100 millilitrov vody
Smotanová náplň
500 millilitrov smotany na šľahanie
250 gramov mascarpone
1 kus vanilkový cukor

Inštrukcie

Korpus:

Vyšľaháme zmäknuté maslo so žĺtkami a práškovým cukrom. Kakao zmiešame s múkou, solamylom  a práškom do pečiva a na nižších otáčkach primiešame k žltkovej hmote. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh  a ručne ho vmiešame do cesta. Cesto rozotrieme do okrúhlej formy (moja mala priemer 24cm) vystalnej papierom na pečenie, zvyknem aj po bokoch dať pás papiera, potriem maslo. Pečieme pri teplote cca 170°C cca 50 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Korpusnecháme vychladiť a rozrežeme na dva alebo tri pláty. Tri pláty sú ideálne, skúsim nabudúce.

Ovocná náplň:

Kompót scedíme. (časť šťavy z kompótu môžeme nechať na pokvapkanie korpusu) K šťave z kompótu dolejeme vodu tak aby sme mali cca 450 ml tekutiny. Uvaríme so zlatým klasom na kašu, môžete pridať pre chuť trochu rumu. Vmiešame čerešne/višne (pár pekných si odložíme na ozdobu) a ešte kratko povaríme. Necháme vychladnúť.

Smotanová náplň:

Vyšľáháme mascarpone so smotanou a vanilkovým cukrom. Môžeme dať chvíľu schladiť do chladničky. Vďaka mascarpone, netreba použiť stužovač, ale ak máte radšej tuhší krém, môžete použiť stužovač šľahačky.

Plnenie:

Spodný plát pokvapkáme šťavou z ovocia, rozotrieme višňovú náplň, na to cca tretinu smotanovej náplne (všetko v závislosti od toho, či sme korpus prerezali raz,a lebo dvakrát), prekryjeme ďalším plátom. Pri troch plátoch postup zopakujeme. Na vrch už len rozotrieme smotanovú náplň a ozdobíme višňami, čokoládovými hoblinami.